Zsozírisz Jósda Születési idő: augusztus 24. - szeptember 23.   MITOLÓGIA   → Latin neve: Virgo. Mottója: Rend, hasznosság, produktívitás. Asztraia a görög mitológiában Zeusz és Themisz leánya, az igazság istennője, a szemérmesség nővére. Astraia (csillag szűzet jelent) utolsóként vonult vissza az égbe az aranykorban, amikor az istenek még az emberek között éltek. A legenda szerint ma is ott ragyog az égen, a Szűz csillagképe formájában. A Szűz havának szimbolikája az aratást és a betakarítást uralja. A Szűz havának az olümposzi vallás szerint Démétér, a gabonaistennő volt a védnöke. A Szűznek eredeti jelentésében nincs köze a szexuális szüzességhez. A szó egyszerűen egy olyan nőre vonatkozik, aki nincs férjnél, aki egyetlen férfié sem, csak saját magáé. Egyetlen embernek sem a birtoka, függvénye vagy kiegészítője. Egy másik legenda szerint Icarios hozzájutott Dionüsszosz titkos borához, és elindult, hogy megtanítsa az embereket a szőlő megművelésére. Néhány pásztor azonban annyira részeg lett a bortól, hogy agyonütötték Icariost. Amikor Erigoné, Icarios leánya megtalálta apja holttestét kutyája, Maera segítségével, annyira elkeseredett, hogy felakasztotta magát. Kutyájuk pedig, látva hogy gazdái meghaltak, vízbe fojtotta magát bánatában. Zeusz jóindulatában fogadta őket, és mindhármukat az égbe emelte, Maera lett a Canis Minor, Icarios lett a Boötes, Erigoné pedig a Szűz csillagkép.

a szűz jellemzése
A jegy jelképe az arató szűz, aki a megérett termést begyűjti. Precíz, takarékos, alapos és megbízható. Rendszerető és előrelátó, nem kenyere a káosz és a kiszámíthatatlanság. Nála mindennek meg van a maga helye, mindenre meg vannak tartalékai. Szorgalmas, művelt és fejlett intellektuális képességekkel bír, melyek józan észen, módszerességen és elemzésen alapulnak. Bármit tesz annak oka és célja van, tudja miből mit fog profitálni, az önzetlen adást tudatosan kell fejlesztenie magában. Kitűnő szellemi képességekkel rendelkezik. Felfogása gyors, logikája éles. Bele tud merülni a dolgok legkisebb, legaprólékosabb részleteibe. Hajtja a dolgok mögé látásának a vágya. Jó az emlékezőtehetsége, a tapasztaltakat, tanultakat nem felejti el. Alapvető szükséglete a munka, megelégedést, megnyugvást, sőt boldogságot talál benne.


Éles kritikai érzékkel rendelkezik, mindenről van véleménye, ami a szívén az a száján. Ugyanakkor önbizalomhiánnyal küzd, gyakran kisebbségi érzése van. Lelkileg nehezen oldódik fel. Hajlamos túlzott aggodalmaskodásra és körülményeskedésre. A gond és kellemetlenség erősen lehangolja. Ahol érzi, hogy szeretik ott nyílt és bizalmas, másokkal szemben tartózkodó. Önzőnek tűnhet, pedig csak az ésszerűség szempontjából ítéli meg, hogy adjon vagy ne. Ahol teljesen megszűnik az önzése, az a családja és a közeli hozzátartozói. Elsőrendű szempont nála, hogy öregkorára nyugodt megélhetést biztosítson magának. Keresi a praktikus, értelmes tevékenységet igénylő változatos szórakozásokat. Szereti a csendes olvasgatást. Zsozírisz Jósda A magasrendű típus nem nagyon élhet anélkül, hogy valamilyen nagy tervbe ne kapcsolódna be, amellyel az embereket szolgálhatja. Szívesen tölti idejét tanulmányokkal. Erőteljes kritikai hajlama megnehezíti a partnerválasztását és a kapcsolatok kialakítását. Bírálata általában igaz, de ezt nagyon barátságtalanul tudja közölni. A Szűznél soha sincs semmi használhatatlan, mindig minden valami célszerű használatra van kihegyezve. Tartalékok, készletek, a biztonság igénye jellemzik. Nagyon takarékos, mindig van megtakarítása, bankszámlája, amin tartalékol.


Rendkívül alapos, precíz, szereti a rendet és a rendszert. Szinte mániásan tiszta. Biztonságot nyújt számára, ha mindig tudja, mit hol talál, ha van egy pontos napirendje. Az életében mindennek és mindenkinek megvan a pontos helye. Az új helyzetek, emberek, változások szorongással tölthetik el, mert nem tudja, hogyan állja meg a helyét az új szituációban. Gyakorlatias gondolkodása nagy segítség a környezete számára is. A részletek pontos kidolgozása is nagyon fontos számára. A humor nem erőssége.

a szűz kapcsolatai
Általában hűvös és tartózkodó. Ez jelenthet szerénységet, de túlzott érzékenységet is. Hajlamos a zárkózottságra, de ennek ellenére is igényli a gyengédséget és a törődést. A szív dolgaiban is józan és átgondolt. A szexuális dolgok érdeklik, mégsem hagy fel egykönnyen szűzies viselkedésével. Inkább barát, mint lángoló szerelmes, de egy merész, tüzes partner felébresztheti szenvedélyét. Amíg nincs tisztában érzelmeivel, szerelmi ügyei zavarosak lehetnek.

► A SZŰZ SZERELMI ÉLETE

a szűz szerepei
A Szűz mint Vezető
Nagyon alaposan megvizsgál mindent, mielőtt dönt. Ritkán vezető, nem is törekszik arra, hogy főnök legyen, inkább marad a második vonalban.
A Szűz mint Beosztott
A legszorgalmasabb, legkitartóbb munkaerő, ideális alkalmazott. Nagyon tud dolgozni, és azt iszonyú precízen teszi. Sokat panaszkodik, kritizál, semmi nem elég jó neki, de a munka élteti és a tökéleteset várja el önmagától is. Megbízható, fáradhatatlan, szorgalmas, alapos. Ő az, aki magára vállalja a kellemetlen, de szükséges munkák elvégzését is, szinte sohasem hiányzik a munkahelyéről. A kitaposott ösvényeken szeret járni, a kreativitást tudatosan fejlesztenie kell magában.


A Szűz mint Partner
A Szűz lénye harmóniát sugall, rendkívül praktikus és tudatos a kapcsolataiban is, de tartózkodó álruhája mögött a szenvedély tüze ég. Soha nem pocsékolja hiábavalóan az idejét, főleg nem haszontalanságokra, nála minden okkal történik. Ha partnerében megérzi a valódi értéket, és biztos benne, hogy nem csak futó kalandról, hanem a tartalmas és tudatosan megélt kapcsolatról van szó, akkor hajlandó közelebb engedni magához. A mellébeszélést, lekezelést nem tűri, ha ilyen magatartást tapasztal, azonnal továbbáll.
A Szűz mint Szülő
A Szűz szülő hajlamos a túlzott aggodalmaskodásra és körülményeskedésre. Mivel nála az értelem dominál, gyermekétől is elvárja, hogy az ő igényszintjének megfelelően teljesítsen.
A Szűz mint Gyermek
A Szűz gyermek kényes, válogatós és finnyás. Rendkívül szorgalmas. Szégyenlős. Kritikai érzéke gyorsan fejlődik, csípős nyelvével a családját sem kíméli, ugyanakkor, ha őt bírálják, megbántódik. Ösztönözni kell, hogy feladataiban ne vesszen el a részletekben...

► Tovább a 2. részhez

► Többi Csillagjegy

► Napi-heti-havi Horoszkópok