Zsozírisz Jósda LÉLEKTANA, MOTIVÁCIÓI   → Ami a Nyilast legbelül foglalkoztatja, az az emberi szabad akarat kérdése. Megismerni a "nagy tervet", a mindent átható törvényeket kozmikus és emberi vonatkozásban egyaránt. Hogy szembeszálljon a múlandóság érzésével, olyan értékeket keres, amelyek minden korban érvényesek, amelyek túlélik a kor szellemét és előírásait. Tudni akarja, "mi tartja össze legbelül a világot". Szeretné lerázni magáról a földi valóságot minden kötöttségével együtt, megtapasztalni minden megtapasztalhatót, és egy szellemi, tiszta, szent világban élni. A Nyilasnak nehezére esik, hogy ne adja tovább azt, amit helyesnek ismert meg. Amennyire megértően tudja meghallgatni a különböző véleményeket és meggyőződéseket, annyira intoleráns lehet, ha azt hiszi, hogy megtalálta az üdvösséghez vezető utat, ami egyedül az ő privilégiuma.


Semmi sem nehezebb egy Nyilas számra, mint megtalálni a helyes mértéket, amely számára egyenlő a középszerűség gondolatával. A Nyilas fontos témája a tolerancia. Szeretné, ha a toleranciája is olyan nagyvonalú, belátó és bölcs lenne, mint amilyennek ő mutatja magát gyakran a környezete előtt. Emögött azonban nem ritkán a dolgok iránti érdektelensége bújik meg. Valami nagyon jelentősnek, hatáskeltőnek kell történnie ahhoz, hogy az érdeklődését valóban felkeltse. Ilyenkor aztán lelkesedése nem ismer határt. Ennek hiányában viszont csak jóindulattal mosolyog - ami nem esik nehezére - hiszen nem különösebben érdeklik a "középszerű" dolgok. A Nyilas komoly oldala mindenekelőtt akkor nyilvánul meg, amikor valamiről meg van győződve, ha magasabb rendű princípiumokról van szó.

a nyilas tanulási feladata
Ésszerűen megbirkózni az élettel
Tenni, nemcsak filozofálgatni
Mértéktartás, tolerancia
Bölcselkedő helyett bölccsé válni

a nyilas analógiái
A Nyilas szimbóluma:
Jelmondata: Csak olyan klubhoz akarok tartozni, amelyik nem fogadna el tagnak.
Évszaka: Késő ősz
Minősége: Férfias-aktív, yang
Stabilitása: Változó, labilis
Eleme: Tűz
Polaritása: Pozitív
Uralkodó bolygója: Jupiter
Kulcsszavai: Szintézis, belátás, remény, kiteljesedés
Kulcsmondata: A remény hal meg utoljára. Megértem és felfogom.
Foglalkozásai: Minden olyan foglalkozás, amely optimizmust, lelkesedést és idealizmust követel meg, olyan foglalkozások, amelyek utazással, kalanddal és kockázattal járnak, amelyekhez ötletességre, jó szervezőkészségre és nyitottságra van szükség: menedzser, kereskedő, képviselő, pedagógus, asztalos, erdész, testnevelő tanár, publicista, színész, filozófus.


Színei: Kék, bíbor
Illatai:Bőséges, telt illatok
Ízei: Zsíros, dús, aromás, fűszeres
Formái, alakjai: Kidomborodó, testes, széles, nagy, nyílt, pompás, értelmes elrendezésű
Növényei: Nagy törzsű fák és bokrok, amelyeken sok levél van. Magvak: árpa, búza
Fái, bokrai: Gesztenye, tölgy, bükk, nyárfa, diófa
Gyümölcsei, zöldségei: Padlizsán, kukorica, szőlő, ananász, körte, dió, mandula
Virágai:Pitypang, levendula, ibolya, pünkösdi rózsa, kardvirág
Fűszerei: Szerecsendió, bazsalikom
Gyógynövényei: Articsóka, gesztenye, ginzeng, pitypang
Állatai: Ló, szarvas, elefánt, gólya, fecske, delfin
Anyagai: Cink, bronz, fa
Ásványai, kövei:Bronz, ametiszt, zafír, jáspis, türkiz, gránit
Tájai: Hatalmas hegykúpok, nagy, dombos tájak, dús erdők, kukoricaföldek


Hobbijai, sportágai: Utazás, filozofálás, sport, lovaglás, séta
Közlekedési eszközei: Ló, repülőgép
Lakóstílusa: Tágas terek, kilátás a zöldre.
Társadalmi formái: Gyarmati rendszer, szövetség, a "világkormány" ideája
Geográfiai vonatkozása: Magyarország, Spanyolország, Dalmácia
Testrészei: Csípő, comb, máj
Test tulajdonság/alkat: Megjelenése dinamikus, lendületes, sportos. Teste izmos, mozgékony. Fejformája ovális, homloka magas, boltozatos. Tekintete távolba néző, bizakodó, nyílt. Testalkata általában nyúlánk, teltkarcsú, lábszára hosszú. Hajlamos a táplálkozást túlzásba vinni, és akkor tekintélyes joviális külsőt ölthet.
Betegségei: Máj, sejtburjánzás, anyagcsere, növekedéssel kapcsolatos
Problémakezelési mód: A kis problémák fölött elnéz, a nagyokat elvi alapon kezeli. Irtózik a kicsinyes megoldásoktól. Lehetőség szerint nagyvonalúan, nemesen igyekszik ügyei végére pontot tenni.
Önvédelmi stratégia: Valamely felsőbb szempont képviseletével elsimítja az ügyet, vagy erejét, fölényét, felsőbbrendűségét mutatva félresöpri a támadást.
Negatív tulajdonságai: Arrogáns, beképzelt, hatásvadász, ítélkező, képmutató, külsőségeket és címeket hajszoló, nagyképű, majmoló (magasabb anyagi, társadalmi, szellemi szinten élőket), Zsozírisz Jósda felfuvalkodott, elégedetlenkedő, nagyzoló, papoló, a rendszeres munkát kerülő, tudálékos, túlvállaló, túlzó
Pozitív tulajdonságai: Bőkezű, derűs, értékorientált, etikus, filozofikus, igényes, idealista, lelkesedő, művészi, nagyvonalú, önképző, optimista, szabadságszerető, szintetizáló, tanító, távlatos, törekvő, vallásos
Szerencsenapja: Csütörtök
Szerencseszáma: 3
Stílusa: Lezser
Ideális társa: Ikrek, Skorpió, Szűz
Erőssége: Optimizmus, felelősségtudat, igazságszeretet
Gyengéje: Túlzás, hiúság, önbizalomhiány
Híres Nyilasok: Babits Mihály, Bartók Béla, Bólyai János, Kodály Zoltán, Maria Callas, Steven Spielberg, Mark Twain, Walt Disney, Woody Allen, Törőcsik Mari, Brad Pitt

► Vissza az 1. részhez

► Többi Csillagjegy

► Napi-heti-havi Horoszkópok