Zsozírisz Jósda LÉLEKTANA, MOTIVÁCIÓI   → A Bak típus motivációja, hogy az általa elfogadott külső rend szabályai szerint önmagát építse, s így személyében váljék építőkövévé a nagy Egésznek. Már gyermekkorában kifejlődik benne a felelősségérzet, a kötelességtudat és az önkorlátozás, legtöbbször azért, mert a külső körülmények megkövetelik ezt. A világot kezdettől fogva zordnak tartja, amelytől kitartással, okossággal, tervezéssel és realitástudattal kell kicsikarni azt, amit magától nyilvánvalóan nem akar megadni. Mély vágy hajtja, hogy teljesítménye révén elismerésben részesüljön, ezért nagy feladatokat vállal, amely időnként túlfeszítettséghez és depresszióhoz vezet. A siker értéke - és ezzel a megelégedettség érzése - együtt növekszik a legyőzendő nehézségekkel és ellenállásokkal. Ami könnyen az ölébe hullik, az inkább csalódást kelt benne.


Ezek a tulajdonságai képessé teszik arra, hogy önmaga fölé nőjön és felelősséget, ténykedést vállaljon magasabb összefüggések érdekében. Sok Bak életútjára jellemző a siker, karrier, szociális presztízs és státusz. Nagy munkabírása, akaratereje, megbízhatósága és az a képessége, hogy strukturáltan át tudja gondolni a dolgokat, a szakmai életben keresett munkaerővé vagy sikeres vállalkozóvá teszi. Ha nem sikerül az általánosan érvényes törvények, szabályok, kötelességek és az önmegvalósítás megfelelő elválasztása és felismerése, akkor idősebb korban testi-lelki megkeményedések alakulhatnak ki. Ez gyakran keserűséggel és elégedetlenséggel párosul és azzal az érzéssel, hogy az élet becsapta őt.

a bak tanulási feladata
Képessé válni lazítani.
Élvezni az életet.
Felhagyni a túlzott önkorlátozással.
A megfelelési kényszer háttérbe szorítása.

a bak analógiái
A Bak szimbóluma:
Jelmondata: Minden dolognak megvan a maga ideje.
Évszaka: A tél kezdete
Minősége: Nőies-befogadó, yin
Stabilitása: Kardinális
Eleme: Föld
Polaritása: Negatív
Uralkodó bolygója: Szaturnusz
Kulcsszavai: Fegyelem, korlátozás, általános mértékek, objektivitás, célkitűzés
Kulcsmondata: Rendet, struktúrát, világosságot teremtek.
Foglalkozásai: Stabilitást, állhatatosságot, felelősségvállalást, tapasztalatot, biztonságot igénylő foglalkozások: pénztáros, statisztikus, mezőgazdász, kőműves, mérnök, bányász, órás, tanár, jogász, csillagász, geológus.


Színei: Sötétkék, sötétzöld, fekete, barna
Illatai: Fanyar, kesernyés
Ízei: Keserű, fanyar
Formái, alakjai: Szűkös, szigorú forma, takarékos, sovány, keskeny, tartós, stabil, erős kontúrok
Növényei: Lassan növekvő, ellenálló, kevés virágú növények; olyan növények, amelyek nehéz körülmények között is megélnek: moha, páfrány, borostyán, mandragóra
Fái, bokrai: Tűlevelűek, jegenyefenyő, tiszafa, tölgyfa
Gyümölcsei, zöldségei: Zeller, dió, aszalt gyümölcs
Virágai:Máriatövis, havasi gyopár, gallyak
Fűszerei:
Gyógynövényei: Kömény, orbáncfű, boróka,  zuzmó
Állatai: Igavonó állatok, kecske, birka, szamár, juhászkutya, holló, bagoly, krokodil, teve
Anyagai: Bőr, kövek, mészkő, szén, föld
Ásványai, kövei: Ólom, gránit, onix, jáspis, obszidián
Tájai: Sziklás, kopár területek, szakadékok, fjordok, gleccserek, tűlevelű erdők


Hobbijai, sportágai: Ásványok gyűjtése, fazekasság, hegymászás, futás, állatidomítás
Közlekedési eszközei: Vasút, villamos
Lakóstílusa: Világos, inkább tárgyi berendezés, amely munkaterületre és a legszükségesebbre szorítkozik.
Társadalmi formái: Bürokrácia, totalitárius államok, osztályok, kasztrendszer
Geográfiai vonatkozása: Görögország, Perzsia, Mexico, India
Testrészei: Csontok, térd, izületek, bőr, inak és szalagok, fogak, lép, haj
Test tulajdonság/alkat: Sötét, vékonyszálú, hamar zsírosodó haj, hosszúkás, jellegzetes arc. Komor, aggódó, melankolikus arckifejezés. Általában rugalmas, mozgékony, alacsony vagy közepes magasságú.
Betegségei: Köszvény, rheuma, meszesedés
Problémakezelési mód: Rögzít és kivár. Szívósan, a célt soha szem elől nem tévesztve oldja meg a problémát. Erőlteti a megoldást, vagy átstrukturálja (átépíti/leépíti) az ügyet. Keményen nekifeszül: törésre viszi a dolgot. Kompromisszumképtelen.
Önvédelmi stratégia: Merev, hideg, elzárkózó közömbösséget vagy keménységet mutat; kegyetlenül kiosztja, földbe döngöli az ellenfelét.
Negatív tulajdonságai: Aszketikus, diktatórikus, érzéketlen, gátlásos, görcsös, gyanakvó, karrierista, kategorikus, Zsozírisz Jósda merev, kemény, keserű, könyöklő, lekezelő, rideg, komor, hideg, fukar, önkorlátozó, pesszimista, részvétlen, korlátozó, rigolyás, rugalmatlan, számító, szigorú, zárkózott, megkeseredett
Pozitív tulajdonságai: Alázatra képes, bölcs humorú, céltudatos, csúcsra törő, előrelátó, fegyelmezett, felelősségvállaló, hosszú távra vállaló, kiváró, kötelességtudó, megbízható, nagy munkabírású, önfeladó, szervezett, szívós
Szerencsenapja: Szombat
Szerencseszáma: 8
Stílusa: Előkelő
Ideális társa: Halak, Nyilas, Vízöntő
Erőssége: Türelmes, következetes, becsvágyó
Gyengéje: Szófukar, hajthatatlan, elkeseredésre hajlamos
Híres Bakok: Petőfi Sándor, Molnár Ferenc, Edgar Allan Poe, Albert Schweitzer, Jack London, Jeanne d'Arc, Martin Luther King, Isaac Newton, Louis Pasteur, Elvis Presley, Eszenyi Enikő, Gérard Dépardieu, Marlene Dietrich, Mel Gibson, Kevin Costner

► Vissza az 1. részhez

► Többi Csillagjegy

► Napi-heti-havi Horoszkópok